<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?><rss version="0.92">
     <channel>
          <docs>http://www.jkrishnamurti.org/rss/rss.php</docs>
          <title>JKOnline RSS</title>
          <link>http://www.jkrishnamurti.org/gr</link>
          <description>The Krishnamurti Online Repository RSS</description>
          <language>en</language>
          <managingEditor>info@jkrishnamurti.org (Paloma Salvador)</managingEditor>
          <webMaster>info@jkrishnamurti.org (Paloma Salvador)</webMaster><item><title>Γιατί ο νους σκέπτεται το σεξ;</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20170506.php</link><description>Γιατί ο νους σκέπτεται το σεξ; Γιατί έχει γίνει το κεντρικό θέμα στην ζωή μας; Όταν υπάρχουν τόσα που μας καλούν απαιτώντας την προσοχή μας, δίνετε την αμέριστη προσοχή σας στην σκέψη του σεξ.. Τι συμβαίνει, γιατί ο νους μας είναι τόσο απασχολημένος με αυτό; Επειδή είναι ο τρόπος της απόλυτης απόδρασης, έτσι δεν είναι; Είναι ένας τρόπος απόλυτης λησμοσύνης. Για την ώρα, προς τον παρόν τουλάχιστον, μπορείτε να ξεχαστείτε-και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξεχαστείτε. Κάθε τι άλλο που κάνετε στην ζωή δίνει έμφαση στο “εγώ”, στον εαυτό. Η δουλειά σας, η θρησκεία σας, οι θεοί σας, οι ηγέτες σας, οι πολιτικές και οικονομικές σας δράσεις, οι αποδράσεις σας, οι κοινωνικές δραστηριότητες, η συμμετοχή σας σε ένα κόμμα και η απόρριψη ενός άλλου-όλα αυτά δίνουν έμφαση και ενδυναμώνουν το  “εγώ”. Δηλαδή, υπάρχει μόνο αυτή η πράξη στην οποία δεν δίνεται έμφαση στο “εγώ”, οπότε γίνεται πρόβλημα, έτσι δεν είναι;					
							 - Krishnamurti, Η Πρώτη και η Τελευταία Ελευθερία, pp 228-229</description><category>Η Πρώτη και η Τελευταία Ελευθερία, pp 228-229</category></item><item><title>Γιατί ο νους σκέπτεται το σεξ;</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20170429.php</link><description>Γιατί ο νους σκέπτεται το σεξ; Γιατί έχει γίνει το κεντρικό θέμα στην ζωή μας; Όταν υπάρχουν τόσα που μας καλούν απαιτώντας την προσοχή μας, δίνετε την αμέριστη προσοχή σας στην σκέψη του σεξ.. Τι συμβαίνει, γιατί ο νους μας είναι τόσο απασχολημένος με αυτό; Επειδή είναι ο τρόπος της απόλυτης απόδρασης, έτσι δεν είναι; Είναι ένας τρόπος απόλυτης λησμοσύνης. Για την ώρα, προς τον παρόν τουλάχιστον, μπορείτε να ξεχαστείτε-και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξεχαστείτε. Κάθε τι άλλο που κάνετε στην ζωή δίνει έμφαση στο “εγώ”, στον εαυτό. Η δουλειά σας, η θρησκεία σας, οι θεοί σας, οι ηγέτες σας, οι πολιτικές και οικονομικές σας δράσεις, οι αποδράσεις σας, οι κοινωνικές δραστηριότητες, η συμμετοχή σας σε ένα κόμμα και η απόρριψη ενός άλλου-όλα αυτά δίνουν έμφαση και ενδυναμώνουν το  “εγώ”. Δηλαδή, υπάρχει μόνο αυτή η πράξη στην οποία δεν δίνεται έμφαση στο “εγώ”, οπότε γίνεται πρόβλημα, έτσι δεν είναι;
							
 - Krishnamurti, Η Πρώτη και η Τελευταία Ελευθερία pp 228-229</description><category>Η Πρώτη και η Τελευταία Ελευθερία pp 228-229</category></item><item><title>Η λειτουργία της σκέψης μεταξύ απόλαυσης καιπόνου</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20170422.php</link><description>Το ερώτημα είναι: Γιατί η σκέψη, αποφεύγει πάντα εκείνη που είναι φόβος και συγκρατεί την απόλαυση; Αυτό είναι το ερώτημα. Γιατί παρεμβαίνει η σκέψη όταν υπάρξει μία εμπειρία; Καταλαβαίνετε; Έχω την εμπειρία ενός ηλιοβασιλέματος και την στιγμή εκείνη δεν υπάρχει κάτι να σκεφτώ, κοιτάζω απλώς την ομορφιά αυτού του φωτός. Μετά η σκέψη έρχεται και λέει, “Θέλω αυτό να επαναληφεί ξανά αύριο”, που είναι, γνώση ως εμπειρία, που είναι απόλαυση, θέλει να επαναληφθεί ξανά. Πονούσα, που εννοεί πως έχω την ανάμνηση εκείνου του πόνου, που είναι γνώση και σύμφωνα με αυτήν την γνώση ή εξαρτημένα από αυτήν την γνώση, η σκέψη λέει, “Δεν το θέλω.” Με παρακολουθείτε; Η σκέψη το κάνει συνεχώς, να λειτουργεί μεταξύ απόλαυσης και πόνου. Και η σκέψη είναι υπεύθυνη και για τα δύο. 
								
 - Krishnamurti, Ομιλίες στην Ινδία 1970-71, pp 164-65</description><category>Ομιλίες στην Ινδία 1970-71, pp 164-65</category></item><item><title>Ο αγώνας για την επανάληψη της απόλαυσης</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20170415.php</link><description>Από το παλιό αντλείτε απόλαυση, ποτέ από το νέο. Δεν υπάρχει χρόνος για το νέο.
Οπότε, εάν μπορείτε να κοιτάξετε όλα τα πράγματα χωρίς να επιτρέπετε στην απόλαυση να εισχωρήσει—να κοιτάξετε ένα πρόσωπο, ένα πτηνό, το χρώμα ενός σάρι, την ομορφιά του νερού που λάμπει κάτω από τον ήλιο, ή οτιδήποτε άλλο σας δίνει ικανοποίηση—εάν μπορείτε να τα κοιτάξετε χωρίς να θέλετε να επαναληφθεί η εμπειρία, τότε δεν θα υπάρχει πόνος, δεν θα υπάρχει φόβος και, συνεπώς, θα υπάρχει απέραντη ευχαρίστηση.
 Είναι ο αγώνας για επαναλαμβανόμενη και αέναη απόλαυση που την μεταμορφώνει σε πόνο. Παρατηρήστε το στον εαυτό σας. Η απαίτηση αυτή καθ'αυτή για την επανάληψη της απόλαυσης είναι που φέρνει τον πόνο, γιατί δεν είναι το ίδιο με αυτό που ήταν εχθές. 
							
 - Krishnamurti, Απελευθέρωση από το Γνωστό, p 37</description><category>Απελευθέρωση από το Γνωστό, p 37</category></item><item><title>Η σκέψη επαναφέρει το νεκρό παρελθόν</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20170408.php</link><description>Σκεπτόμενος την απόλαυση που είχα εχθές, την απόλαυση που είναι νεκρή, που είναι μια ανάμνηση, δίνω στην ανάμνηση αυτή νέα ζωή. Παρακαλώ παρατηρήστε το αυτό στον εαυτό σας. Η σκέψη επαναφέρει το νεκρό παρελθόν, την νεκρή απόλαυση, την νεκρή ανάμνηση και από αυτή την νεκρή ανάμνηση, η σκέψη έχει ζωντανέψει. Αυτό συμβαίνει σε όλη μας την ζωή. Οπότε η σκέψη, όχι απλά γεννά αυτή την αντίφαση στην ζωή μας—ως απόλαυση και φόβος—αλλά επίσης η σκέψη έχει συσσωρεύσει την ανάμνηση των αμέτρητων απολαύσεων της ζωής μας και από αυτές τις αναμνήσεις η σκέψη αναγεννάται.

 - Krishnamurti, Ομιλίες & Διάλογοι στο Saanen 1967, p 220</description><category>Ομιλίες & Διάλογοι στο Saanen 1967, p 220</category></item><item><title>Σκέψη και απόλαυση</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20170401.php</link><description>Η σκέψη έχει μεγάλη σχέση με την απόλαυση. Μπορεί να κοιτάξει εκείνο το ηλιοβασίλεμα και το επόμενο λεπτό να έχει χαθεί—η σκέψη έρχεται και ξεκινά σκέπτεται, λέει πόσο όμορφο ήταν όταν, για μια στιγμή, “Εγώ" ήμουν απών, με όλα μου τα προβλήματα, τα βάσανα, τις δυστυχίες: ήταν απλά εκείνο το εκπληκτικό πράγμα. Και αυτό παραμένει ως σκέψη, συντηρείται από την σκέψη. Το ίδιο συμβαίνει και με την σεξουαλική απόλαυση—η σκέψη το αναμασά, το σκέπτεται συνεχώς, δημιουργεί εικόνες οι οποίες διατηρούν την αίσθηση και την απαίτηση για ικανοποίηση στο αύριο. Το ίδιο συμβαίνει και με την φιλοδοξία, την δόξα, την επιτυχία και την ισχύ.

 - Krishnamurti, Ομιλίες & Διάλογοι στο Saanen 1967, p 50</description><category>Ομιλίες & Διάλογοι στο Saanen 1967, p 50</category></item><item><title>Όταν η βιομηχανία της ψυχαγωγίας παίρνει τα ηνία</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20170325.php</link><description>Όταν η βιομηχανία της ψυχαγωγίας παίρνει τα ηνία, όπως σταδιακά γίνεται τώρα, όταν οι νέοι, οι φοιτητές, τα παιδιά εξωθούνται στην απόλαυση, στο φανταχτερό, στον ρομαντικό αισθησιασμό, οι λέξεις περιορισμός και λιτότητα απωθούνται, δεν ξανασκέφτονται ποτέ. Η λιτότητα των μοναχών, the sannyasis, οι οποίοι απαρνούνται τον κόσμο, που ντύνουν τα σώματά τους με κάποια φορεσιά ή απλά ένα κομμάτι πανί—η απάρνηση αυτή του υλικού κόσμου σίγουρα δεν είναι λιτότητα. Πιθανόν δεν θα το ακούσετε καν αυτό, τι περιλαμβάνει η λιτότητα. Όταν έχετε ανατραφεί από την παιδική ηλικία να ψυχαγωγείστε και να αποδράτε από τον εαυτό σας μέσω της ψυχαγωγίας, θρησκευτικής ή άλλης, και όταν οι περισσότεροι ψυχολόγοι λένε ότι πρέπει να εκφράζετε ότι αισθάνεστε και ότι κάθε μορφή συγκράτησης ή περιορισμού είναι επιζήμια  και οδηγεί σε διάφορες μορφές νευρώσεων, εισέρχεστε όλο και περισσότερο στον κόσμο των σπορ, της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης, όλα όσα σας βοηθούν να ξεφύγετε από τον εαυτό σας, από αυτό που είστε.
Η κατανόηση της φύσης του ποιοί είστε, χωρίς καμία διαστρέβλωση, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς αντιδράσεις σε αυτό που θα ανακαλύψετε ότι είστε, είναι η απαρχή της λιτότητας.			              - Krishnamurti, Εις Εαυτόν, pp 47-48</description><category>Εις Εαυτόν, pp 47-48</category></item><item><title>Όταν η απόλαυση γίνεται το κυρίαρχο ενδιαφέρον</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20170318.php</link><description>Σε όλον τον κόσμο οι άνθρωποι εκφυλίζονται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Όταν η απόλαυση, προσωπική ή ομαδική, γίνει το κυρίαρχο ενδιαφέρον στην ζωή—απόλαυση του σεξ, η απόλαυση της επιβολής της θέλησης, η απόλαυση της έξαψης, η απόλαυση της ιδιοτέλειας, η απόλαυση της ισχύος και της θέσης, η επίμονη απαίτηση της εκπλήρωσης της απόλαυσης—τότε υπάρχει εκφύλιση. Όταν οι ανθρώπινες σχέσεις γίνουν εφήμερες, βασισμένες στην απόλαυση υπάρχει εκφύλιση. Όταν η υπευθυνότητα έχει χάσει κάθε έννοια, όταν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τον άλλον, ή για την γη και τα πλάσματα της θάλασσας, αυτή η περιφρόνηση για την γη και τον ουρανό είναι μια άλλη μορφή εκφύλισης. Εκεί όπου υπάρχει υποκρισία στις υψηλές θέσεις, εκεί όπου υπάρχει ατιμία στο εμπόριο, όταν τα ψέμματα είναι κομμάτι του καθημερινού λόγου, όταν υπάρχει η τυρρανία των λίγων, όταν μόνο τα αντικείμενα υπερέχουν—εκεί βρίσκεται η προδοσία όλης της ζωής. Τότε ο φόνος γίνεται η μόνη γλώσσα στην ζωή. Όταν η αγάπη θεωρείται απόλαυση, τότε ο άνθρωπος αποκόπτεται από την ομορφιά και την ιερότητα της ζωής.

 - Krishnamurti, Γράμματα στα Σχολεία vol I,  p 83</description><category>Γράμματα στα Σχολεία vol I,  p 83</category></item><item><title>Η απόλαυση είναι η δομή της κοινωνίας</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20170311.php</link><description>Οι περισσότεροι από εμάς αναζητούμε, εξωτερικά και εσωτερικά, την απόλαυση, και η απόλαυση είναι η δομή της κοινωνίας. Πιστεύω πως είναι σημαντικό να το ανακαλύψουμε αυτό, γιατί από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι τον θάνατο, βαθιά, ενδόμυχα, πονηρά αλλά και φανερά, αναζητάμε την απόλαυση, είτε είναι στον όνομα του Θεού, στο όνομα της κοινωνίας, είτε στο όνομα των δικών μας απαιτήσεων και αναγκών. Και εάν αναζητάμε την απόλαυση, το οποίο οι περισσότεροι κάνουμε και μπορούμε να παρατηρήσουμε πολύ απλά, τι υπονοείται με αυτήν την αναζήτηση;  Μπορεί να θέλω αυτήν την απόλαυση, μπορεί να θέλω την ολοκλήρωση με αυτήν την απόλαυση, μέσω φιλοδοξίας, μέσω μίσους, μέσω φθόνου, και τα λοιπά—εάν γνωρίζω, ή παρατηρήσω, την φύση και δομή της απόλαυσης τότε στην κατανόησή της μπορώ να την αναζητήσω λογικά, ανελέητα, δρώντας με τα μάτια ανοικτά αν και εμπλέκει μεγάλο βαθμό φόβου και πόνου—ή να έρθω σε μια κατάσταση στην οποία μπορώ να ζω ήσυχα.  
     - Krishnamurti, Ομιλίες & Διάλογοι στο Saanen 1967, p 48</description><category>Ομιλίες & Διάλογοι στο Saanen 1967, p 48</category></item><item><title>Η σχέση μεταξύ απόλαυσης και φόβου</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20170304.php</link><description>Ερωτών: Ποιά είναι η σχέση μεταξύ απόλαυσης και φόβου;
Krishnamurti: Δεν το γνωρίζετε; χρειάζεστε εξήγηση; Όταν δεν μπορώ να έχω την απόλαυσή μου τι συμβαίνει; Δεν το έχετε παρατηρήσει; Θέλω κάτι το οποίο θα μου δώσει μεγάλη απόλαυση—τι συμβαίνει όταν εμποδίζομαι, όταν μου το αρνούνται; Τότε υπάρχει ανταγωνισμός, βία, αίσθηση αναστάτωσης, όλα εκείνα που είναι μορφές φόβου.
      
 - Krishnamurti, Ομιλίες & Διάλογοι στο Saanen 1967, p 53</description><category>Ομιλίες & Διάλογοι στο Saanen 1967, p 53</category></item><item><title>Οι δύο πλευρές του νομίσματος</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20170225.php</link><description>Ο φόβος και η απόλαυση είναι οι δύο πλευρές ενός νομίσματος: δεν μπορείτε να είστε ελεύθεροι από το ένα χωρίς να είστε ελεύθεροι και από το άλλο. Θέλετε να έχετε απόλαυση σε όλη σας την ζωή αλλά και να είστε απελευθερωμένοι από τον φόβο—μόνον αυτό σας απασχολεί. Αλλά δεν βλέπετε πως αισθάνεστε ανήσυχοι γιατί μπορεί να μην βρείτε την απόλαυση αύριο, αισθάνεστε ανολοκλήρωτοι, θυμωμένοι, ανήσυχοι και ένοχοι και όλες οι ψυχολογικές δυστυχίες εμφανίζονται. Οπότε πρέπει να δείτε τον φόβο και την απόλαυση μαζί.


 - Krishnamurti, Το Απίθανο Ερώτημα, pp 50-51</description><category>Το Απίθανο Ερώτημα, pp 50-51</category></item><item><title>Βοηθώντας την ανθρώπινη συνείδηση να μετριάσει τον φόβο</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20170218.php</link><description>Όλοι έχουμε ζήσει μια αποκαλούμενη ατομικιστική ζωή, ανησυχώντας για τον εαυτό μας και τα προβλήματά μας. Τα προβλήματα αυτά δεν τελειώνουν ποτέ, απλά αυξάνονται. Εχουμε ζήσει τέτοιου είδους ζωή. Έχουμε ανατραφεί, εκπαιδευτεί, προετοιμαστεί για αυτού του είδους την ζωή. Έρχεσαι εσύ σαν φίλος και μου λες: “Κοίτα, η συνείδησή σου δεν σου ανήκει, υποφέρεις όπως υποφέρουν και οι άλλοι.” Σε ακούω και δεν απορρίπτω αυτό που λες, γιατί έχει νόημα, είναι λογικό και βλέπω ότι σε αυτό που μου έχεις πει μπορεί πιθανόν να υπάρχει ειρήνη στον κόσμο. Και λέω στον εαυτό μου: “Μπορώ λοιπόν να απελευθερωθώ από τον φόβο;” Βλέπω πως είμαι απόλυτα υπεύθυνος, για ολόκληρη την συνείδηση. Βλέπω πως όταν ερευνώ τον φόβο βοηθώ ολόκληρη την ανθρώπινη συνείδηση να μετριάσει τον φόβο.

 - Krishnamurti, Το Δίχτυ της Σκέψης, pp 70-71</description><category>Το Δίχτυ της Σκέψης, pp 70-71</category></item><item><title>Ο φόβος μπορεί να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20170211.php</link><description>     
Ο ομιλητής λέει ότι ο φόβος μπορεί να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά.  Μην πείτε, “Είναι για τον πεφωτισμένο” και όλες αυτές τις ανοησίες. Μπορείτε να τον εξαλείψετε εάν χρησιμοποιήσετε όλο σας το μυαλό, όλη σας την καρδιά—απόλυτα, όχι μερικώς. Και τότε θα δείτε τι απερίγραπτη ομορφιά υπάρχει σε αυτό, μια αίσθηση απόλυτης ελευθερίας—όχι ελευθερία κάποιου  κράτους ή κάποιας κυβέρνησης, αλλά η αίσθηση της απεραντότητας της ελευθερίας, το μεγαλείο της ελευθερίας.
	Θα το κάνετε—σήμερα, τώρα; Από σήμερα, βλέποντας την αιτία του φόβου, τερματίστε την. Όσο υπάρχει φόβος-βιολογικά, σωματικά, ψυχολογικά-μας καταστρέφει. Οπότε, εάν κάποιος ρωτήσει, μετά που θα ακούσει αυτό το γεγονός, όχι θεωρία, τι θα κάνετε; Ο χρόνος είναι ο παράγοντας του φόβου και της σκέψης, οπότε εάν δεν αλλάξετε τώρα, δεν θα αλλάξετε ποτέ. Είναι συνεχής αναβολή.
									
 - Krishnamurti, Τελευταίες Ομιλίες, pp 42-43</description><category>Τελευταίες Ομιλίες, pp 42-43</category></item><item><title>Όταν η σκέψη αντιλαμβάνεται…</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20170204.php</link><description>Όταν η σκέψη αντιληφθεί ότι δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα για τον φόβο επειδή γεννά τον φόβο, τότε υπάρχει σιωπή, τότε υπάρχει απόλυτη κατάργηση της οποιασδήποτε κίνησης η οποία γεννά φόβο.
							
 - Krishnamurti, Το Πέταγμα του Αετού, p 71</description><category>Το Πέταγμα του Αετού, p 71</category></item><item><title> Η άνθιση της ερώτησης</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20170128.php</link><description>      
Η σκέψη και ο χρόνος είναι οι δύο παράγοντες του φόβου. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι'αυτό. Μην ρωτάτε, “Πως μπορώ να σταματήσω να σκέπτομαι?” είναι πολύ ανόητη ερώτηση. Γιατί, πρέπει να σκέπτεστε—για να πάτε από εδώ στο σπίτι σας, για να οδηγήσετε το αμάξι σας, για να μιλήσετε μια γλώσσα. Αλλά ο χρόνος μπορεί να μην είναι καθόλου απαραίτητος ψυχολογικά, εσωτερικά. Οπότε λέμε ότι ο φόβος υπάρχει χάρη στους δύο σημαντικούς παράγοντες του χρόνου και της σκέψης, στους οποίους εμπλέκονται η επιβράβευση και η τιμωρία. 
Λοιπόν, έχω ακούσει αυτήν την δήλωση από εσάς. Και την έχω ακούσει με τόση προσοχή διότι είναι ένα τεράτιο πρόβλημα το οποίο ο άνθρωπος δεν έχει λύσει και που, συνεπώς, δημιουργεί χάος στον κόσμο. Σας έχω ακούσει, έχω ακούσει την δήλωση. Και επίσης μου έχετε πει: Μην κάνεις τίποτα γι'αυτό, απλά θέσε το ερώτημα και ζείσε με αυτό, όπως μια γυναίκα κρατά τον σπόρο στην μήτρα της. Οπότε θέτω την ερώτηση. Αφήστε το ερώτημα να ανθίσει. Στην άνθιση του ερωτήματος, συνυπάρχει η μαράζωση του ερωτήματος. Δεν είναι η άνθιση και στην συνέχεια το τέλος-η άνθιση αυτή καθ'αυτή είναι το τέλος.
					           
 - Krishnamurti, Η Ευλογία είναι Εκεί που Είστε,  pp 39-40</description><category>Η Ευλογία είναι Εκεί που Είστε,  pp 39-40</category></item><item><title>Σαν να κρατάτε ενα πολύτιμο κόσμημα</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20170121.php</link><description>Μπορούμε να δούμε αυτό το γεγονός μαζί, ότι ο χρόνος και η σκέψη είναι οι ρίζες του φόβου. Ο χρόνος και η σκέψη είναι το ίδιο, δεν είναι δύο διαφορετρικές κινήσεις. Δείτε αυτό το γεγονός, αυτήν την πραγματικότητα, ότι ο χρόνος και η σκέψη, η χρονο-σκέψη, είναι η ρίζα του προβλήματος. Απλά παρατηρήστε το στον εαυτό σας. Μην απομακρύνεστε από την πραγματικότητα, από την αλήθεια ότι ο φόβος προκαλείται από τον χρόνο και την σκέψη. Κρατείστε το, μείνετε σε αυτό, μην απομακρύνεστε. Έτσι είναι. Μετά, είναι σαν να κρατάτε ένα πολύτιμο κόσμημα στο χέρι σας. Βλέπετε όλη την ομορφιά αυτού του κοσμήματος. Μετά θα δείτε ότι ο ψυχολογικός φόβος εκλείπει εντελώς.   

 - Krishnamurti, Washington D.C. Ομιλίες, pp 29-30</description><category>Washington D.C. Ομιλίες, pp 29-30</category></item><item><title>Η σχέση είναι το μέσο απόδρασης</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20160226.php</link><description>Η σχέση έχει πραγματική σημασία μόνο όταν είναι μία διαδικασία αυτοαποκάλυψης, όταν κάποιος αποκαλύπτεται μέσα από την ίδια τη πράξη της σχέσης. Ομως οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουν να αποκαλυφθούν σε μία σχέση. Αντιθέτως, χρησιμοποιούν τη σχέση σαν κάλυψη της δικής τους ανεπάρκειας, των δικών τους προβλημάτων, της δικής τους ανασφάλειας. Οπότε η σχέση γίνεται απλώς κίνηση, απλώς δραστηριότητα. Δεν γνωρίζω αν έχετε παρατηρήσει ότι οι σχέσεις είναι πολύ επώδυνες και όσο δεν υπάρχει διαδικασία αποκάλυψης, στην οποία αποκαλύπτετε τον εαυτό σας, οι σχέσεις είναι απλώς ένα μέσο απόδρασης από τον εαυτό σας.  - Krishnamurti, Συλλογικό Εργο vol V p 230</description><category>Συλλογικό Εργο vol V p 230</category></item><item><title>Ούτε απόρριψη ούτε αποδοχή</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20160219.php</link><description>Για να καταλάβει κάποιος τον εαυτό του σε βάθος, χρειάζεται ισορροπία. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί κάποιος να εγκαταλείψει το κόσμο ελπίζοντας να κατανοήσει τον εαυτό του, ή να είναι τόσο απορροφημένος με τη ζωή που δεν υπάρχει καμία ευκαιρία να τον κατανοήσει. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία, ούτε απόρριψη ούτε αποδοχή. - Krishnamurti, Συλλογικό Εργο  vol III p 22</description><category>Συλλογικό Εργο  vol III p 22</category></item><item><title>Η ζωή είναι οι σχέσεις</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20160212.php</link><description>Η κατανόηση του εαυτού μας δεν έρχεται μέσω της διαδικασίας της αποχώρησης από τη κοινωνία, ούτε μέσω της απόσυρσης σε ένα φιλντισένιο κάστρο. Αν εσείς και εγώ δούμε το θέμα προσεκτικά και έξυπνα, θα διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να κατανοήσουμε τον εαυτό μας μόνο μέσα από τις σχέσεις και όχι από την απομόνωση. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει στην απομόνωση. Η ζωή είναι οι σχέσεις. Με απλά λόγια, είναι μέσα από τον καθρέφτη της σχέσης, που κατανοώ τον εαυτό μου, που σημαίνει ότι πρέπει να είμαι σε ιδιαίτερη εγρήγορση όσον αφορά στις σκέψεις μου, στα συναισθήματά μου και στις πράξεις μου σε μία σχέση. Δεν είναι δύσκολη διαδικασία ή υπεράνθρωπη προσπάθεια, και όπως όλοι οι ποταμοί, ενώ η πηγή μόλις που είναι αντιληπτή, τα νερά μεγαλώνουν σε ορμή όσο κινούνται, και βαθαίνουν. Σε αυτό το τρελό και χαοτικό κόσμο, αν μπείτε σε αυτήν την διαδικασία με τη θέλησή σας, με προσοχή, με υπομονή, χωρίς να καταδικάζετε, θα δείτε πως θα ξεκινήσει να μεγαλώνει σε ορμή και ότι δεν είναι θέμα χρόνου.   - Krishnamurti, Συλλογικό Εργο vol VI, pp 37-8</description><category>Συλλογικό Εργο vol VI, pp 37-8</category></item><item><title>Αντιμετώπιση του προβλήματος σε μικρή κλίμακα</title><link>http://www.jkrishnamurti.org/gr/krishnamurti-teachings/view-daily-quote/20160205.php</link><description>Σε ένα κόσμο τεράστιων οργανισμών, τεράστιων ανθρώπινων κινητοποιήσεων, μεγάλων κινημάτων, φοβόμαστε να δράσουμε σε μικρή κλίμακα΅ φοβόμαστε να είμαστε οι μικροί άνθρωποι που χαράζουν το δικό τους μονοπάτι. Λέμε στον εαυτό μας, “Τι μπορώ να κάνω εγώ προσωπικά; Πρέπει να ενωθώ με κάποιο μαζικό κίνημα για να έλθει η μεταρρύθμιση.” Αντιθέτως, η πραγματική επανάσταση λαμβάνει χώρα όχι μέσω των μαζικών κινημάτων αλλά μέσω της εσωτερικής επανάστασης στις σχέσεις—αυτό και μόνο είναι πραγματική μεταρρύθμιση, μία ριζική, συνεχής επανάσταση. Φοβόμαστε να ξεκινήσουμε σε μικρή κλίμακα. Επειδή το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, νομίζουμε ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζί με μεγάλους αριθμούς ανθρώπων, με μία μεγάλη οργάνωση, με μαζικές κινητοποιήσεις. Ασφαλώς, θα πρέπει να προσεγγίζουμε το πρόβλημα σε μικρή κλίμακα, και η μικρή κλίμακα είναι το “εγώ” και το “εσύ”. Οταν καταλάβω τον εαυτό μου, καταλάβω εσένα, από την κατανόηση αυτή προέχεται η αγάπη. - Krishnamurti, Συλλογικό Εργο vol V p 96</description><category>Συλλογικό Εργο vol V p 96</category></item></channel></rss>





